Thuja i många former

När man talar om thuja ser nog de flesta en vintergrön häck framför sig. Eller så kanske det är minnesbilden av täta bestånd av barrväxter framför entrén som kommer på näthinnan. På sjuttiotalet var thuja och andra barrväxter oerhört populära, men resultatet av planteringarna var tyvärr inte alltid så lyckade. Små vackra bergstallar, som efter några år utan trimning blivit höga, förvuxna och kala nedtill. Likaså små granar och thujor som också växte utan kontroll och helt tog över trädgården. Detta gav tyvärr dessa växter ett dåligt rykte. Helt oförtjänt, eftersom det var okunskap som gjorde resultatet så misslyckat.

Idag är vi mer förutseende, och en trädgårdsälskare tar alltid reda på växtens egenskaper innan man planterar. Man väljer planteringsplats efter hur stor växten kommer att bli, och man ser också till att vara med och trimma och putsa från början, för att inte helt plötsligt stå där med fula och förvuxna växter, som inte längre går att rädda.

Thuja, till exempel, behöver inte trimmas om slutmålet är ett jätteträd. Men i de flesta fall används den vanliga thujan som häck, eller som avskiljare i häckform, eller i grupp. För att få täta buskage är det då viktigt att redan från början trimma grenarna. Klipp några centimeter längre in än du vill ha busken, så bryter det nya skott, och hela växten håller sig tät och grön. Toppen bör du inte klippa förrän växten nått den slutgiltiga höjden, men det är ingen katastrof om du toppar en häck före den höjden.

Vill du ha en liten thuja, som håller sig tät utan beskärning, kan du välja klottuja. Detta är en mindre buske, som har en alldeles rund klotform, och som håller formen år efter år. Finns i flera olika varianter, i både grönt och guld. Läs mer om detta på www.thuja.se.

Det finns många sorter av thuja, så om du inte ska ha en häck, kan du gärna titta på de andra sorterna och inte bara den vanliga så kallade häckthujan, som egentligen heter Brabant. En thuja som håller sig tät även utan beskärning, och som också har en betydligt friskare grön färg under vintern, är ädelthujan Smaragd. En mycket vacker thuja om du bara vill ha enstaka exemplar.  Den passar naturligtvis också som häck, men är lite dyrare än den vanliga häckthujan. Pelarthuja är en annan variant. Denna passar alldeles utmärkt som solitär, eller i en liten grupp, och blir verkligen ett utropstecken i trädgården.