Hem och trädgård – Torekällberget i Södertälje

Högt uppe på ett berg i centrala Södertälje ligger en av stadens största sevärdheter, nämligen friluftmuseet Torekällberget. Där kan man kliva rakt in i den sörmländska historien. Där finns trädgårdar och djur, ditflyttade hus och gårdar, som alla berättar om hur det var att leva i staden och på landet i Sörmland under mitten av 1800-talet. På området finns också en lekplats, ett bageri, flera caféer och butiker inrymda i de kulturhistoriska byggnaderna.

Trädgårdar på Torekällberget

Om man är intresserad av hem och trädgård är det ett mecka att åka upp på Torekällberget. Där kan man få se hur ett hus var inrett på den tiden liksom hur man odlade sin mark och hade djur. På museiområdet finns ett antal trädgårdar och odlingar som är tänkta att spegla lokalväxt och odlingstradition i Sörmland. I det som kallas för Apotekarträdgården finns de växter som odlades av Apoteket Kronan i Södertälje mellan 1820 – 1860. Det finns också andra gårdar där man kan se äldre sorters växter. Museets promenadpark är inspirerad av Södertäljes stadspark. På den tiden hade parkerna ofta pampiga entréer och påkostade snickerier. Promenaden och möjligheten att möta och prata med andra människor stod i centrum och därför vindlade ofta gångarna runt i parkerna och det fanns prunkande rabatter längs gångarna. En annan sevärdhet på Torekällberget är Camitzka trädgården som är en sommarvillas trädgård kring 1870. Där finns broderiplanteringar, en pergolagång, prydnadsväxter, nyttoväxter och som pricken över i – en kägelbana med salong.

Boka rum på fint hotell i Södertälje

Ett tips för en weekendresa är att åka till Södertälje, boka rum på ett fint hotell i Södertälje, göra en utflykt till Torekällberget och njuta av de vackra trädgårdarna och de arrangemang som anordnas där. Varför inte göra en tidsresa bakåt i tiden och försöka leva sig in i hur de levde under mitten av 1800-talet. Det kan bli ett minne för livet.