Så torkar ny teknik krypgrunden

1586-1

Ett hus är i fara om grunden inte är gjord på rätt sätt. Du måste kunna lita på att det står stadigt och att det kan hålla uppe hela huset. Om det handlar om ett våningshus ska grunden vara anpassad till den extra vikt som det innebär. Men minst lika viktigt som en stadig grund är det att se till att den är torr, speciellt krypgrunden. Tack vare nya tekniker så blir det allt lättare att hålla torrt och fritt från fukt. 

Egentligen bör du se över hela ditt hus. Det är så lätt att lite fukt får fotfäste och att det sedan sprider sig. Mögel är inte roligt men relativt vanligt. Det allra bästa är naturligtvis att upptäcka små problem i god tid och åtgärda dem. Bland annat så kostar det mindre, men det är också enklare. Vem vill inte ha ett lättare liv?

Hjälp att torka grunden

När du bygger ett hus är det lättare att ha full kontroll. Det är klart att du anlitar entreprenörer och hantverkare, men du kan ganska mycket påverka vad som händer. Men de flesta köper ändå ett hus som redan står där. Du betalar någon för att inspektera det och tar sedan en risk med att köpa det. Helst en kalkylerad risk eftersom det ofta finns något som måste göras med gamla hus. Det är bäst att låta proffsen ta hand om det. De kan snabbt och effektivt få bukt med eventuella problem. Professionella inom avfuktning och sanering

Något kan också komma upp efter ett tag. Hus är nästan som träd och andra växter. De verkar utvecklas och förändras med tiden. Kanske för att de är gjorda av levande material, vilka påverkas av både ålder och de yttre elementen. Både insidan och utsidan av huset är känsliga för klimatförändringar, och hur du lever där inne. Fukt kan komma in genom sprickor i fasaden. Men det kan också uppstå på grund av ditt inneklimat. Avfuktningsteknik har lång erfarenhet. De kan inspektera och analysera din miljö i hemmet. 

1586-2

Bland annat så är ventilationen viktig. Frisk luft ska komma in utan att du förlorar den goda värmen. Syret behöver spridas i hela hemmet och fukt eller föroreningar forslas ut. Med ett sorts självdrag kan du få en jämn och behaglig ventilering. Om det inte redan finns allt du behöver är det lätt att installera en lösning. Ta dig tid att gå igenom hela hemmet, rum för rum, och se hur du kan skapa det allra bästa inneklimatet. 

Ett hus som står stadigt

Så var det då den där grunden. Många äldre hus är inte byggda med samma metoder eller material som dagens byggnader. De drar lätt till sig fukt, med dåliga resultat som följd. Därför är det viktigt att komma upp med ett bra sätt för att hålla dem torra. Så torkar ny teknik krypgrund. Läs mer i denna artikel i Ny Teknik. Det är smart att kunna ha ett kontinuerligt system för att dra ut fukten. 

Ibland känner du en dålig lukt nere i källaren. Men det kan också hända att det allra värsta inte luktar så mycket, i alla fall inte till en början. Inte förrän du fått skador eller faktiskt ser mögel så inser du hur pass mycket fukt du fått. Se därför till att alltid hålla ett öga på hela huset. Det är ganska mycket arbete, men lönar sig i längden. Hus är trots allt inte bara ett hem utan också en investering. Om du tar hand om det ordentligt så kommer det att hålla. 

Det är intressant att se hur man byggde hus i gamla tider. När de hade jordgolv och inte alls verkade ha så stora problem med mögel. Vad som skedde i de gamla torpen var att det skapades ett drag. Fukten fick aldrig en chans att fastna, för ventileringen fungerade så väl. Många gånger är just fukt och mögel ett modernt problem, för att vi stänger in oss så effektivt i hemmen. Nu vill väl ingen leva som de gjorde i svunna dagar, men ventileringen är något som du alltid ska satsa på. Luften måste cirkulera så att den hela tiden är ny och fräsch. Det gäller både inne i huset och under det, grunden måste hållas torr på något sätt. Därför är det viktigt att se efter problem i krypgrunden. Läs mer på den här sidan på SVT.se

Nya tekniker för moderna hus

Det är hela tiden någon som jobbar på nya tekniker. Bland annat för att det uppstår behov som inte funnits tidigare, typ moderna byggmaterial och innemiljöer. Ibland går utvecklingen framåt lite snabbare, men det viktiga är ju att du hela tiden kan känna dig trygg i en byggnad. Nu för tiden satsas det mycket på bra material redan från början. Ingen asbestos eller annat som kan vara skadligt för hälsan. Färg och andra detaljer får inte innehålla vilka kemikalier som helst. Allt detta för att man nu är medveten om hur det påverkar människor i dessa hus. 

Men oavsett här huset byggdes och vilka material som användes kan du förbättra ventilationen. Det är klart att du ska sanera om det är något farligt, men annars brukar det räcka med att satsa på att hålla det torrt. Med de nya teknikerna för att torka ut grunden så har du en bra bas att stå på. Du slipper oroa dig för att fukten ska tränga sig in där huset är som mest känsligt.