Så skapar du ett mysigt Attefallshus 

444-6-1-lackert-attefallshus

Allt fler har insett vilken fantastisk möjlighet det är att kunna bygga ett hus utan bygglov. Ett som är lagom stort och kan användas till bra mycket. Attefallshuset har blivit en dundrande framgång och runt om i landet växer de små rymliga husen upp. Det är tillåtet med max 25 kvadratmeter grund, men du kan göra mycket med detta. En del har varit uppfinningsrika och skapat det allra mysigaste lilla boende.

En fördel med dessa hus är att du kan bygga på höjden. Lagen tillåter upp till fyra meter upp till taknocken, vilket gör det möjligt att ha en och en halv våning boende. De flesta lägger ett sovrum uppe på loftet, men det är ju en smaksak. Helt klart finns det potential med detta hus som med fördel kan användas till permanent boende.

Trevliga små hus att ställa på tomten

Du kan naturligtvis bygga ditt hus själv om du tycker det är roligt. Annars finns det flera mycket bra hus på marknaden som är färdiga att ställa upp. En del kan bero på vad du vill använda ditt Attefallshus till. Om det bara ska vara en stor bod så krävs det inte så mycket design. Men om du vill bo där eller ha det som en förlängning av ditt hus så kan det löna sig att se närmare på de nyckelfärdiga alternativen. På Sommarnojen.se hittar du färdiga fritidshus att njuta av i många generationer.

Det finns naturligtvis regler för hur och var du kan bygga ditt hus. Bland annat så får det inte stå för nära tomtgränsen utan tillåtelse från grannen. Men förutom dessa detaljer så har du relativt fri hand för vad du kan göra med huset. Du kan till exempel göra det till familjerum eller grillstuga. Om det ligger i närheten av hemmet och altanen så är det lätt att gå ut dit. Andra tycker det är skönt med en gäststuga, speciellt om de har stor familj med många barn. Här kan dina vänner och familj komma på besök och ändå ta hand om sig själva. Du kan klicka här för att hitta snygga Attefallshus till fantastiskt pris.

Mother, father and daughter lying down on bed covered with bed sheet

Bo i ett Attefallshus

Eftersom det är relativt stort så väljer dock många att skapa ett boende i Attefallshuset. Om du har ett loft så kan du komma upp i nästan 40 kvadratmeter boyta, vilket är mer än många lägenheter har. I tillägg så kan du ha en veranda utanför, källare och även en terrass uppe på taket. Med andra ord så finns det möjligheter att få ganska gott om plats. Kanske inte idealt för en familj men helt klart ett mycket bra boende för ett par. Så inreder du ditt Attefallshus på bästa sätt. Läs de bästa tipsen i denna artikel från Expressen.

Bra design och inredning är så klart mycket viktiga när du har ett begränsat utrymme. Köket kan med fördel vara under sovloftet så att du får mer rymd i vardagsrummet. Stora fönster är ett annat sätt att få in ljus i huset och göra det mer inbjudande. Likaså ljusa färger som ger en känsla av rymd och plats. Det är inte bara på IKEA som du kan hitta bra lösningar för förvaring, på nätet finns det flera härliga bloggar och butiker som kan ge dig förslag på detta. Egentligen är det ganska fantastiskt hur mycket du kan göra med 25 kvadratmeter basyta. Så skapar du ett mysigt Attefallshus. Läs mer i den här artikeln i Expressen.

Vikten av Attefallshus

Det har byggts många hus på flera olika ställen och ibland är det kommunen som ger sitt bistånd. Runt om i landet så råder det nämligen bostadsbrist och det här kan vara en rimlig lösning. På sina ställen har det skapats studentbyar med dessa små hus. Då är det vanligt att ha en gemensam tvättstuga för att kunna tillgodose även dessa behov. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om hur Attefallshus blir lösningen på behov av fler bostäder.

Men när privatpersoner beställer ett Attefallshus och ställer det i sin trädgård är det också till hjälp. Dels kan det ge en ganska trevlig liten inkomst till familjen, men det bidrar även till att lyfta en del av bostadsbristen. För det är inte alltid möjligt att bygga nya bostadsområden. Ju fler som hyr ut en liten bostad på tomten desto bättre är det.

444-6-3-praktiskt-med-attefallshus-mysigt

För många är det en dröm som går i uppfyllelse. Det är inte lätt att ha råd med villa och trädgård, men genom att hyra ett litet hus så kan du få både och. Familjer som planerar att hyra ut sitt Attefallshus brukar ställa dem i en sådan vinkel att hyresgästerna inte stör familjens egen yta. Detta är lättare om det finns träd på tomten och kanske en extra ingång till trädgården.

En permanent liten bostad

Du kan göra ditt Attefallshus riktigt mysigt och inbjudande. Om det ska användas till permanent boende så gäller en del extra regler, men det är fortfarande både lätt och billigt att sätta upp ett hus. En del har ställt det i ordning åt sina vuxna barn. Det är ett utmärkt sätt att komma ut i bostadsmarknaden och lära sig stå på egna ben. Andra har inrett det till sitt företag, du kan ha både kontor och studio här för olika sorters verksamhet.

Men ett Attefallshus kan också bli ett perfekt fritidshus. Det måste finnas en annan, större bebyggelse på tomten. Men det finns alltid nytta för ett lite mindre hus i anknytning. Två familjer kan dela på en fritidstomt, speciellt bra när det är fråga om ett delat arv. Eller så kan det lilla huset användas som hemmaspa och bastustuga. Du kan skapa en liten oas med hjälp av dessa små men ändå rymliga byggnader.

Det finns flera härliga modeller på marknaden där du bara beställer vad du vill ha och det levereras nyckelfärdigt. Sedan är det bara att inreda med din egen smak, så är det mysiga boendet ordnat. Ett Attefallshus kan användas till så mycket, det enda som sätter stopp är din fantasi.